Vormgeving

De vormgeving van de woning kenmerkt zich door een abstract en ei­gentijds kubusvormig volume. Deze vorm is ontstaan, doordat is gezocht naar de meest effectieve en compacte bouwvorm. Een compact gebouw is noodzakelijk om het energieverlies zo laag mogelijk te kunnen houden. De compactheid van een gebouw volgt uit de verhouding van het volume ten opzichte van het oppervak van de thermische schil. Deze verhouding is bij een bol het meest gunstig, waarna al snel een kubusvorm volgt. Een bijkomend voordeel van deze vorm is de gunstige verhouding tussen het aantal bruikbare vierkante meters ten opzichte van de inhoud. Daarnaast is een kubus de meest efficiënte en economisch voordelige bouwvorm. Doordat de serre bij het ontwerp buiten de thermische schil ligt, bevat deze schil geen uitsteksels en wordt de kubusvorm in stand gehouden.

Het volume is aan de Noord- en Oostzijde afgeschermd tegen de kou met een vrij dichte metselwerkgevel, zodat het warmteverlies hier beperkt blijft. Deze gevels vormen tevens de rug van het gebouw naar de straat en het zijkavel, waarbij het uitzicht en het contact naar buiten via de Zuid- en Westgevel wordt gerealiseerd. De Zuidgevel is geheel transparant uitge­voerd, gecombineerd met een serre, overdekt terras en balkon. Een op­vallend element vormt de houten lamellenconstructie welke aan de Zuid- en Westgevel is bedacht. De laag staande winterzon kan naar binnen schijnen en zorgt voor passieve warmte, terwijl de hoogstaande zomerzon wordt geweerd.

Aan de Noord- en Oostzijde van de woning is een houten laagbouw bedacht welke voorziet in een buitenberging, carport en overdekt entree­gebied. Daarnaast is aan de oostzijde plek gereserveerd voor een scha­duwrijk zomerterras. Alle leefruimtes in de woning zijn zoveel mogelijk aan de warme Zuidzijde gesitueerd, waarbij alle nevenfuncties als buffer aan de Noordzijde zijn bedacht. Op de begane grond bevinden zich de woonkeuken en woonkamer, een bijkeuken met toegang tot de hoge open hal en een extra ruimte als speelruimte of kantoor. De verdieping biedt plaats aan vijfslaapkamers. Verder is er een lange overloop en een centrale badkamer. Boven de serre is een balkon gesitueerd welke vanuit de slaapkamer bereikbaar is.

Door natuurlijk en puur materiaalgebruik heeft het interieur en ex­terieur een warme en lichte uitstraling gekregen. De sfeer van het interieur wordt met name bepaald door een gepolijste betonvloer, licht gestuukte wanden en antraciet gelakte buitenkozijnen. De serre op het zuiden zorgt voor veel daglichttoetreding en pas­sieve warmte. In de winter op een zonnige dag wordt de leefruimte zo nog groter. De serre wordt voorzien van open haard, welke in de koudere seizoenen kan worden gebruikt voor verwarming en natuurlijk verhoging van de sfeer. Er is voor gekozen om binnen de thermische schil geen haard te plaatsen om problemen met oververhitting en problemen met kierdichtheid te voorkomen. De vele zichtrelaties met het landschap zijn overal in de woning te ervaren, mede door de transparante gevels aan de zuid- en westzijde van de woning.

De uitstraling van het exterieur wordt bepaald door de massieve metselwerkschijven van een gemêleerde roodbruine steen in com­binatie met de houten geveldelen. Deze houten gevel is evenals de houten lamelconstructie uitgevoerd in onbehandeld hout, wat een natuurlijke uitstraling geeft aan de woning. Tevens draagt het gebruik van duurzaam hout, als onuitputtelijke grondstof, bij aan het milieu.


Contact

Armand & Henriette Schrooten
Voor meer informatie kunt u ons bereiken .