Home

Jan 29, 2014

Eerste ervaringen


Na ruim een maand in het huis gewoond te hebben zijn de eerste ervaringen opgedaan.

Allereerst valt op hoe weinig warmte verloren gaat.
Uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden zakt de temperatuur vaak minder dan 1 graad in de nacht.

Verder is de invloed van de zon direct voelbaar. Gisteren was een mooie zonnige dag, we waren echter niet thuis. Omdat de zon momenteel laag staat, schijnt hij op de begane grond net onder de lamellen door naar binnen. Boven schijnt de zon prachtig door de lamellen, dus ook hier warmt het op. Via domotica bleek dat de temperatuur op een gegeven moment opliep tot zo'n 25 graden celcius! Dit is in deze tijd van het jaar natuurlijk geen enkel probleem. Als eerste kunnen deuren naar de vertrekken aan de noordzijde worden geopend, hierdoor wordt het hele huis lekker opgewarmd. Daarnaast kan de trui natuurlijk gewoon uit. We hebben ook al een dag gehad waar de ramen op een kier hebben gezet om de temperatuur naar beneden te brengen. Daarnaast kan natuurlijk het dakluik open of kan er met screens en gordijnen worden gespeeld.
Een Passiefhuis vraagt dus wel om een actieve gebruiker!

Als laatste hadden we wat problemen met het verwarmingssysteem, uiteindelijk ten gevolge van onwetendheid van de gebruikers... In eerste instantie werd de temperatuur geregeld door een thermostaat die op allerlei manieren geprogrammeerd kan worden. Deze werd zo ingesteld dat de ingestelde temperatuur 's nachts en bij afwezigheid overdag op 19 graden stond (zo koud werd het overigens niet door de goede isolatie), bij aanwezigheid overdag op 20 en in de avond naar 21 graden. Vanwege de zeer lage temperatuur verwarming (ZLTV), in combinatie met vrij trage vloerverwarming, duurde het soms uren om de temperatuur van 21 graden te bereiken. Na wat ondersteuning van Atag, bleek dat het beter is om de temperatuur constant op 21 graden te houden. Dit is even wennen als je in de ochtend beneden komt, maar comfortabel is het wel. Wat ook opvalt is dat door de zeer lage temperatuur verwarming de comforttemperatuur iets hoger ligt, vanwege het ontbreken van stralingswarmte.

Het monitoren van het energieverbruik hebben we nog niets aan gedaan, omdat de woning nog vrij vochtig is en omdat de installatie dus pas vanaf vorige week goed is ingesteld. Binnenkort wat apparatuur aansluiten op de slimme meter om wat gevoel te krijgen over het verbruik.

De PV panelen hebben deze maand ongeveer 150kWh opgebracht, met een maximum van 19,2 kWh gisteren. Helaas hebben we veel dagen met weinig zon gehad. Het is overduidelijk dat het huis beter tot zijn recht met heldere dagen en een paar graden vorst, dan met 5 graden zonder zon.

 

 

 

 

Contact

Armand & Henriette Schrooten
Voor meer informatie kunt u ons bereiken .